Metodistkirken trenger «åpne hjerter»-kirurgi

juklehilsen-jesus3-14

Åpne hjerter, sier vi. Mange opplever det dessverre ikke slik. Kirkens hjerte har store defekter. United Methodist Church og Metodistkirken i Norge trenger hjertekirurgi .

Jeg vil gjerne introdusere dere for en metodistpastor som har gjennomgått denne operasjonen! Han er amerikansk, men jeg vet at metodistprester også i Norge kan fortelle om lignende opplevelser og personlig utvikling.

Jeg kommer etter hvert til å anbefale et knippe andre blogger(e) som jeg har stort utbytte av å følge. I dag er det med stor glede jeg promoterer bloggen «Gestating a Church» av Dave Barnhart som den aller første. Dave er attpåtil pastor i United Methodist Church og framstår i sine refleksjoner som en sann «sjelevenn». Ikke bare i spørsmålet om homofili, men når det gjelder kirkens oppdrag, vårt gudsbilde og vår levendegjøring av evangeliet.

Inspirasjonen til dette blogginnlegget fikk jeg fra Dave. I et av han sterkeste og mest leste blogginnlegg forteller Dave hvordan Gud utførte «hjertekirurgi» på ham som fersk prest i møte med medlemmer i hans aller første menighet i bibelbeltet i sørstatene: «How Being a Pastor Changed My Thinking on Homosexuality» – publisert 22.februar 2013 er noe av det mest evangeliske jeg har lest! Les det du også – bli velsignet og utfordret! ( https://davebarnhart.wordpress.com/2013/02/22/how-being-a-pastor-changed-my-thinking-on-homosexuality/ )

Anti-homofil forkynnelse og kirkepraksis fremmer diskriminering, undertrykkelse (selv)forakt. Pastor Dave tar bladet fra munnen og karakteriserer det som hat under dekke av et evangelisk program. Umulig!

For Dave ble et bibelvers en øyeåpner, etter å ha møtt og grått sammen med menighetsmedlemmer som hadde skremmende og tragiske kirkeopplevelser knyttet til sin seksuelle identitet. Bilbelverset er et Jesu-ord til og om fariseerne:

«De binder tunge bører som ikke er til å bære, og legger dem på skuldrene til folk, men selv vil de ikke løfte en finger for å flytte dem.» (Matt 23:4)

Så lenge kirkeordningen vår eksplisitt fordømmer homofil kjærlighet, vigsel av homofile, homofile prester og menighetsarbeidere, er vi som fariseerne på Jesu tid; vi legger tunge åk og byrder på mennesker og stenger de ute fra Guds rike. Det er skremmende lett å legge åk og byrder på menensker – så lenge vi slipper å bære dem selv.

Pastor Dave Bernhart vil i stedet være en «burden-lifter», en som fjerner stengslene som religiøse ledere (biskoper, prester, årskonferanser og menigheter – min kommentar) setter i veien for folk som trenger Jesus. Heldigvis er han ikke alene om det i United methodist Church, men det trengs mange fler!

Pastor Dave er i ferd med å plante en ny menighet, Saint Junia United Methodist Church, i Birmingham, Alabama. Det er en menighet som i liv og lære vil forkynne at Gud ikke gjør forskjell på folk – og bli et mangfoldig fellesskap av «sinners, saints and skeptics who join God in the renewal of all things». Menigheten skal vise at evangeliet ikke bare handler om å få våre sjeler inn i himmelen, men å få himmelen inn i vår verden.

Saint Junia United Methodist Church vil stå høyt på listen over hvilken menighet jeg evetuelt må søke landflyktighet til som avstands/støttemedlem – dersom Generalkonferansen 2016 fortsetter å motarbeide kirkens motto om åpne hjerter, sinn og dører.