Velkommen til å lytte…

UMC-samtale absolutt cartoon

En kjernegruppe på 6-8 personer skal gjennom vinterhalvåret føre den varslede ”homofilisamtalen” innen Metodistkirken i Norge. Flott for dem, i alle fall! Hovedstyret varsler at ”det vil være åpent for kirkens medlemmer å lytte til samtalene”. Ja, det skulle jo bare mangle! Men hvordan?

Like etter siste hjertesukk fra Absolutt Metodist, forelå referatet fra Hovedstyrets (arbeidsutvalget) oktobermøte. Der varsler Hovedstyret at homofilisamtalene vil bli gjennomført regionalt, og definerer samtidig ”regionalt” som Oslo og Bergen.

Må ”kirkens medlemmer” dermed ta turen til Oslo eller Bergen hvor samtalene skal foregå for å følge med? Fra Hammerfest er det faktisk et ganske drøyt stykke (og utgift); fra Tromsø og Bodø, ja fra Trondheim også, for den del.

Og får vi uansett bare lytte til de utvalgte som får samtale? Legges det på noen måte opp til at ”kirkens medlemmer” får komme med innspill/spørsmål underveis i samtalene?

Et minimum må være at det opprettes et nettbasert samtaleforum hvor alle hovedinnlegg publiseres og hvor det gis så løpende referat fra samtalene som mulig; med mulighet til å stille spørsmål i real time. Helst burde samtalene også bli streamet live.

Med en kjernesamtalegruppe på bare 6-8 personer blir det særdeles viktig hvem som skal plukke ut samtalepartnerne og hvilke premisser som legges til grunn. Minst en av de 6-8 samtalepartnerne MÅ være erklært homofil. Helt sentralt ellers er selvfølgelig en jevn representasjon av syn/holdninger, men også forholdet pastorer/legfolk, kjønn og geografi må tillegges vekt for at ”kirkens medlemmer” skal oppleve samtalen som representativ, relevant og troverdig.

(Bare for å slå det helt fast: jeg er selv absolutt 110% uaktuell som offisiell samtaledeltaker og skriver altså ikke dette for å fremme noe kandidatur!

Hovedstyrets septembermøte nedsatte en arbeidsgruppe for homofilisamtalen, bestående av Aart Huurnink (lege), Anne Grete S. Rørvik (prest), Dag Martin Østevold (prest) og Johanna Lundereng (leder av Hovedkontoret). Tilsynsmann Øyvind Helliesen fungerer som rådgiver. Mandatet er å legge til rette for ”samtaler som øker ens egen forståelse rundt homofili”.

Hovedstyret sier at ”det blir sannsynligvis også gruppesamtaler i etterkant av samtalen. Til årskonferansen planlegges et liknende opplegg”. Vel og bra, men det rokker ikke ved de umiddelbare spørsmålene til den grunnleggende regionale samtalerunden.

3 tanker på “Velkommen til å lytte…

 1. Med dette utgangspunktet kan en selvfølgelig sette seg ned for å lytte.
  Eller gjøre som vi i Centralkirken i Oslo, sende en e-post til arbeidsgruppa og be om å få tilgang til metodikken og spørsmålene som tenkes i brukt slik at oppsettet også kan brukes i vår lokale sammenheng allerede våren 2016. Dermed vil det i alle fall være noen delegater på årskonferansen som har gjennomført en slik samtale i sin lokalmenighet. Det er jo nettopp slik denne prosessen være fra lokalmenigheten og opp, ikke omvendt. Men det er ikke nyttår ennå så det er bare å henge seg på.
  Initiativ er vel det rette ordet i denne sammenheng. Hvis menigheten din ønsker å gjennomføre et slikt samtaleopplegg før årskonferansen slik at deres delegater kan danne seg et inntrykk av hva menigheten mener så er det bare å følge opp be om å få tilsendt opplegget. Kanskje det blir flere enn en menighet?

  Liker

  • Gard! Takk for flott respons og info om strålende initiativ i Oslo Central! Absolutt eksempel til etterfølgelse.
   Samtidig synes jeg der er viktig å følge med på den «offisielle» samtalen og at den tilrettelegges slik at flest mulig kan aktiviseres også i den. Det aner meg at den vil legge mye av grunnlaget for samtalen/diskusjonen på Årskonferansen 2016 – selv om GK da kan ha endret kartet…

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s