Korona kontra elementene?

I morgen (søndag 22. mars) holder metodistkirkens to tilsynsprester i Norge en direktesendt, online-videgudstjeneste. Det er bra. Men nattverden under videogudstjenesten er visstnok kun «gyldig» hvis man ser og deltar i «sanntid». Det er for absoluttMetodist komplett ubegripelig. Da lar vi viruset seire over kristenhetens fremste fellesskapshandling og -symbol.

Som metodister er vi ikke dogmatikere. (Metodistisk) teologi er ikke statisk. Teologien er noe som lever og dermed forandrer seg. Når teologien har et praktisk sikte og har relasjonen mellom Gud, mennesker og samfunn som fokus, da blir mennesket og samfunnslivet en relevant del av teologien og først da blir teologien relevant.

Vår teologi blir stadig til i skjæringspunktet kirke/tro og samfunn. I det skjæringspunktet herjer akkurat nå koronaviruset. Teologi i dag, formes av de utfordringer vi står overfor idag (les: korona), og hvordan vi hører Guds stemme i vår verden idag. Når menneskelivet forandrer seg, gjør teologien det også. Det krever en kontekstuell tilnærming og praksis – også i forhold til videonattverd i koronavirustider.

absolutt-coronanattverd

Som metodister er vi quadrilateralens folk; Skriften, Tradisjonen, Erfaringen og Fornuften. Dagens situasjon krever ikke minst at vi vektlegger fornuften!

I innkallingen til søndagens (nattverds)gudstjeneste med våre to tilsynsprester, understrekes det meget sterkt at: «Slik nattverdfeiring er kun mulig som en del av en direktesendt online-gudstjeneste, der folk deltar i sanntid. Hvis opptak av slike online-gudstjenester blir gjort tilgjengelige på et senere tidspunkt, bør lyttere/seere gjøres oppmerksom på at nattverd kun er mulig når man deltar i sanntid.»

Hva er dette? Er vi så «mer katolsk enn paven» at vi må følge søndagens videogudstjeneste «live» for at nattverden skal være «gyldig»?? Å i det hele tatt antyde at nattverden ikke er gyldig dersom jeg setter meg ned og ser gudstjenesten kl. 21.00 i stedet for i «sanntid», er for absoluttMetodist absolutt ufattelig i den situasjonen vi er kastet inn i. Det er unntakstilstand. Det må vi som kirke også forholde oss til!

 

Innstiftelsesordene gjelder selvfølgelig den saften/juicen/vinen og brødbiten som folk finner fram hjemme, uansett når de velger å se gudstjenesten, ja om de velger å se den i reprise også!    Dette er vel ikke noe hokuspokus («hoc est corpus»)? Vi må ikke gjøre knefall for viruset!

absoluttMetodist er ikke den som i utrengsmål spør WWJD? Men i dette tilfellet mener jeg tilogmed å vite svaret. Han ville ristet på hodet, grepet mikrofonen og sagt: «Når som helst og hvor som helst, folkens! Online, i sanntid, «live» eller i opptak! Så ofte som dere drikker/spiser det!»

Ja, selv når absoluttMetodist, i pålagt sosial avstand, karantene eller isolat, skulle finne på å lese Innstiftelsesordene for seg selv over en knekkebrødbit og en slurk vann, så er det fullverdig nattverd. I hellig trass mot korona og alt dens vesen.

Og så kunne vi på tampen ikke dy oss for denne:

absolutt lang gudstjeneste